Evolucija logotipa poznatih brendova

Jedan od najboljih načina da privučete kupaca je jednostavan i razumljiv logotip.

Logotipi su stenografska verzija poruke koju vaša firma upućuje klijentima – jednostavan način dijeljenja vrijednosti firme i ostavljanja dojma.

Veliko pitanje je, kako ćete znati kada ste pogodili sa izborom… i kada je vrijeme za ažuriranje? Da bismo to istražili, u saradnji sa komanijom za istraživanje “C+R” odlučili smo pratiti kako se evolucija logotipa odnosi na prihode nekih od najpoznatijih robnih marki na svijetu.

Ako firma očekuje da ima moć, ona mora naučiti prilagoditi se očekivanjima javnosti. Kako se okusi mijenjaju, tako mora biti i sa brendiranjem vašeg posla kako bi se izbjegle negativne percepcije.

Većina marki će proći kroz nekoliko sličnih verzija originala prije nego se riješe logo koji poznajemo i prepoznajemo, uključujući velike marke kao što su Google, Nike i Starbucks.

Amazon je preuzeo nekoliko izmjena prije 2000. godine, kada je svjetski gigant za online kupnju doista “eksplodirao”. Shell Gas, s druge strane, proveo je proteklih 117 godina rafiniranjem i ugađanjem iste  grafike školjlke, čineći blage prilagodbe kako bi se izbjeglo da ona izgleda zastarjelo, ali pritom ne odstupajući od generalne teme i boja. Stara poduzeća poput Shella, Coca-Cole i Levi Straussa znaju da će, ukoliko se potrošači vežu za jedan logo, totalni redizajn možda uticati negativno i dovesti do smanja prodaje.

Percepcija zastarjelosti je poput smrtne kazne u tehnološkoj industriji. Najveće kompanije na svijetu, kao što su IBM, Dell, Google i Apple, shvataju da čisti, jednostavni logotipi bez teksta daju osjećaj osobnijim i manje korporativnim za potrošače. Također, relativno jednostavan dizajn je čitljiviji na malim ekranima. Osim toga, jednostavni logotipi bez riječi više privlače globalnu publiku, jer nema barijera i potreba za prevođenjem.

Neki brendovi su vršili redovne promjene i prilagodbe u dizajnu svog logotipa. Google je tokom godina imao mogo izmjena svog logo-a, no uvijek su se držali iste forme samo su logo prilagođavali trendovima u pismu. Starbucks je zadržavao originalni izgled logotipa koji je  također prilagođavao novijim, modernim, vremenima. Coca-Cola, koja je osnovana prije 130 godina, je nekoliko puta ubacivala i podešavala ikonu pisma, ali uvijek ostaje prepoznatljiv i povezan s potrošačima. Starost kompanije naravno nije presudna u broju izmjena logotipa: Levi’s je promjenio logo samo jednom u 164 godine postojanja.

Kada treba prilogađavati ili skorz promjeniti logo zavisi od mnogi faktora a najčešće se to radi kada se trenutni izgled loga čini zastarjelim, ako se širi proizvodnja, kada se kompanije spajaju, kada je potrebno smanjiti negativne poveznice sa brendom ili kada se brend razvije globalno i lokalna verzija više nije adekvatna.

Novi logotip ima potencijal da udahne novi život u propadajuću marku ili  da potpuno promaši marku i rizikue gubitka povjerenja kupaca u tom redizajnu. Kompanije koje uzmu vremena za promišljeno razmatranje i dizajn logotipa mogu doći do miliona dolara zarade.

evolucija logotipa